Skip to main content

F-Proeven

De KNHS-FNRS Ruiteropleiding

Op RSC Manege Meulendijks worden er regelmatig F-Proeven georganiseerd. Het is voor ruiters van alle niveau's mogelijk om hier aan mee te doen. De F-Proeven zijn een onderdeel van de KNHS-FNRS Ruiteropleiding. Deze ruiteropleiding bestaat uit 2 fases.

Fase 1: Brons

De eerste fase van de ruiteropleiding (brons) begint bij je eerste paardrijles en eindigt op F12-niveau voor dressuur. In het bijbehorende boek 'Leer paardrijden met plezier' staat alles wat je moet weten over de verzorging en omgang met paarden en de basisbeginselen van paardrijden. Dit boek is te verkrijgen in de kantine aan de bar.

Deze fase kun je doorlopen door mee te rijden met de F-Proeven. Je begint bij F1 niveau, maar door deze proeven te rijden, kun je winstpunten behalen en promoveren naar een hoger niveau.

Heb je de bronzen fase afgerond, dan heb je dus basiskennis van paarden, ben je goed op weg naar het ontwikkelen van een onafhankelijke zit en kun je gedoseerd effectieve hulpen geven.

Tijdens de opleiding Brons kun je diploma's, sterren en uiteindelijk de bronzen speld halen door proeven te rijden en voldoende te halen voor de theorietoetsen. Bij het boek 'Leer paardrijden met plezier' zit een proevenboekje met daarin alle proeven.

Manege-Meulendijks-F-Proeven-rozet-brons

Fase 2: Zilver

Rij je al een paar jaar op de manege, heb je de basis van het paardrijden en de meest belangrijke kennis over paarden onder de knie? Heb je ook de eerste fase van de ruiteropleiding (brons) afgerond? Dan ben je toe aan de tweede fase van de rijopleiding: zilver.

In deze fase van de rijopleiding wordt het steeds belangrijker hoe een paard op jouw hulpen reageert. Je leert hoe je een paard het beste kunt trainen, zodat hij in de dressuur zijn lichaam op de juiste manier gaat gebruiken. Als je een oefening rijdt, gaat het niet meer alleen om de juiste lijnen, maar ook is het ook belangrijk dat het paard in de juiste aanleuning loopt en ritmisch door zijn hele lijf beweegt.

Manege-Meulendijks-F-Proeven-rozet-zilver